Hur funkar det? - Hårddiskanslutningar (2023)

Handla av en säljare

Missa inte vår REA – se alla klipp »

Dator

Introduktion till en dator

    Datorns huvudkomponenter

      Lagringsmedia

      • Hårddiskar och SSD-diskar
      • Hårddiskanslutningar
      • Hårddisken i närbild
      • Raid
      • Minneskort

      Externa anslutningar

        Bildskärmar

          Strömförsörjning

            Enkortsdatorer

              Dator- och datasäkerhet

                Sata

                Genom åren har olika anslutningar använts för hårddiskar. I detta kapitlet går vi igenom de vanligaste anslutningarna som används idag, och vi börjar med Sata, ett gränssnitt som helt och hållet ersatt föregångaren IDE och används alltid i mekaniska hårddiskar.

                Hur funkar det? - Hårddiskanslutningar (2)
                Två hårddisk-gränssnitt: SATA överst och EIDE underst.

                Sata har många fördelar:

                • Kontakter och kablar är mindre.
                • Kabeln är enklare att dra i chassit.
                • Sata klarar högre överföringshastighet.

                Sata finns i tre versioner som kallas Sata 1,5 Gb/s, Sata 3 Gb/s respektive Sata 6 Gb/s. Förr kallades Sata-versionerna Sata 1, Sata 2 respektive Sata 3, men Sata 3 (d.v.s. Sata 6 Gb/s) blev lätt förväxlat med Sata 3 Gb/s (d.v.s. ”Sata 2”).

                Ibland benämns Sata-versionerna utifrån hur många megabyte per sekund de kan överföra när overhead-datan är borträknad (den data som beskriver datan som skickas).

                Sata-versionGammalt namnHastighet
                Sata 1,5 Gb/sSata 1 (Sata I)150 MB/s
                Sata 3 Gb/sSata 2 (Sata II)300 MB/s
                Sata 6 Gb/sSata 3 (Sata III)600 MB/s

                De olika Sata-versionerna är kompatibla med varandra, vilket gör att exempel­vis en Sata 6 Gb/s-hårddisk kan kopplas till en Sata 3 Gb/s-port på moderkortet.

                Det vanligaste är att moderkortet i stationära datorer har fyra eller fler Sata-portar då det krävs en port för varje enhet. Idag använder även DVD- och Blu-ray-brännare Sata, vilket gör att det ibland uppstår en brist på Sata-portar. Det problemet går att lösa med ett expansionskort (en extra Sata-kontroller som kopplas till en PCI-express- eller PCI-sockel).

                (Video) 20 Things Can’t Be Seen Anywhere But In Korea

                Hur funkar det? - Hårddiskanslutningar (3)

                Sata-kabel

                Förr i tiden använde hårddiskar den traditionella 4-pin Molex-kontakten för strömförsörjning. Sata-enheter har en egen typ av strömförsörjningskontakt som kallas Sata-power. Om nätaggregatet saknar tillräckligt många Sata-power-anslutningar kan en eller flera 4-pin Molex-kontakter omvandlas till Sata-power-kontakter med hjälp av adaptrar.

                Hur funkar det? - Hårddiskanslutningar (4)

                Adapter från 4-pin Molex-kontakt till Sata-power.

                Alternativa sata-kontakter

                Marknadens efterfrågan på fysiskt mindre hårdvara ökar ständigt. Det har tvingat fram komprimerade versioner av Sata- och Sata-power-kontakterna.

                Slim-Sata

                Slim-Sata (även kalladSlimline-Sata) är en Sata-kontakt som främst används till ultratunna DVD-spelare som sitter monterade i bärbara datorer. Den vanliga Sata-kontakten har sju stift för dataöverföring och 15 stift för strömmatning. Slim-Sata-kontakten är något mindre och strömanslutningen har endast sex stift.

                Hur funkar det? - Hårddiskanslutningar (5)

                Slim-Sata bredvid vanlig Sata (med strömförsörjning).

                Slim-Sata kan utan problem övergå till vanliga Sata med hjälp av en passiv adapter. Det gör det möjligt att använda en DVD-brännare med Slim-Sata i en stationär dator.

                Micro-Sata (μSata)

                Micro-Sata kallas även uSata. Det är ett sätt att skriva μSata utan att använda grekiska tecken (grekiska bokstaven μ uttalas ”my” och är standardbeteckningen för mikro). Micro-Sata användes förr på bland annat små 1,8"-hårddiskar (tillverkas inte längre). Kontakten består av en dataanslutning och en strömanslutning, där den sistnämnda i sin tur är uppdelad i sju plus två stift. Mellan stiftgrupperna i strömanslutningen sitter en plastupp­höjning, vilken ger Micro-Sata sitt karakteristiska utseende. Micro-Sata kan precis som Slim-Sata enkelt övergå till vanliga Sata med hjälp av passiva adaptrar.

                Hur funkar det? - Hårddiskanslutningar (6)

                Micro-Sata

                Mini-Sata (mSata)

                Mini-Sata är främst ämnad för SSD-diskar i bärbara datorer. Än så länge har SSD-diskarna oftast tillverkats enligt de befintliga formaten, men egentligen finns det ingen anledning för det. I och med att bärbara datorer ska vara så små som möjligt är det ju bättre att uppfinna en ny anslutning, än att tillverkarna måste fortsätta bygga in sina SSD-diskar i tillräckligt stora lådor för att anslutningen ska få plats.

                Hur funkar det? - Hårddiskanslutningar (7)

                Vanlig Sata-anslutning och nya Mini-Sata. Bildkälla: Toshibas pressarkiv.

                Mini-Sata-kontakten har inte heller de plastramar som de övriga Sata-kontakterna har runt om sig. Det gör att anslutningen blir ännu mindre. Jämför med bilden där två SSD-diskar ligger bredvid varandra. Den vänstra har den traditionella Sata-anslutningen medan den högra har Mini-Sata-anslutningen.

                Sata-express

                I takt med SSD-diskarnas utveckling uppkom ett behov att uppdatera Sata-gränssnittet. Sata 6 Gb/s var inte tillräckligt snabbt för SSD-diskarna. I stället för att utveckla en helt ny version av Sata lanserades Sata-express.

                Hur funkar det? - Hårddiskanslutningar (8)

                Sata-express-anslutning på Gigabyte Gaming G1.

                Sata-express kan använda antingen Sata-gränssnittet eller PCI-express x2 (läs mer om PCI-express i grafikkort-sektionen). Det möjliggör högre hastigheter än Sata-gränssnittet och behåller kompatibiliteten med äldre Sata-utrustning. Sata-express stöder hastigheter upp till 1969 MB/s över PCI-express 3.0, mer än tre gånger så snabbt som Sata 6 Gb/s.

                Det finns få SSD-diskar på marknaden som ansluts med Sata-express. I konkurrens med andra standarder har Sata-express haft svårt att hävda sig och har därför inte slagit igenom på marknaden.

                M.2 (NGFF)

                M.2 (före detta Next Generation Form Factor) har i stor utsträckning ersatt Mini-Sata-kontakten. M.2 är inget eget gränssnitt utan snarare en flexibel formfaktor med många möjligheter. Det är en fysisk kontakt som kan använda sig av många olika gränssnitt, till exempel Sata, PCI-express, Displayport och USB. Det gör att en M.2-kontakt kan användas för att ansluta SSD-diskar, wifi-moduler, GPS-mottagare och mycket mer.

                Hur funkar det? - Hårddiskanslutningar (9)

                Samsung 850 Evo ansluts med M.2.

                Vilka gränssnitt som M.2-anslutningen har stöd för beror på vad tillverkaren av moderkortet och enheten har valt att implementera. En M.2-SSD-disk kan använda sig av antingen Sata- eller PCI-express för dataöverföring. För enklare SSD-diskar används oftast Sata-gränssnittet för överföring eftersom det är billigt att implementera. Med PCI-express går det att nå högre överföringshastigheter (upp till 4 GB/s) och det används därför där riktigt hög prestanda vill uppnås.

                Ett M.2-kort monteras direkt i den fysiska sockeln (utan kabel mellan). Det finns tolv olika M.2-socklar som stödjer olika gränssnitt. I dagsläget används fyra av socklarna, men i framtiden kommer vi antagligen att se de övriga i andra användningsområden.

                Socklarna på moderkorten och M.2-enheterna benämns med en bokstav för att berätta vilken gränssnittsuppsättning de stödjer. Många expansionskort stödjer fler än en gränssnittsuppsättning. En SSD-disk stödjer till exempel ofta två gränssnittsuppsättningar (B och M). Här följer en lista med vilka gränssnittsuppsättningar som stödjer vilka gränssnitt.

                BenämningGränssnitt som stödjsAnvändningsområden
                APCI-express x2, USB 2.0, I2C, Displayport x4Bluetooth,wifi,mobila anslutningar (t.ex. 4G)
                BPCI-express x2, Sata 6 Gb/s, USB 2.0, USB 3.0, ljud, PCM, IUM, SSIC, I2CSSD-diskar
                EPCI-express x2, USB 2.0, I2C, SDIO, UART, PCMBluetooth,wifi,mobila anslutningar (t.ex. 4G)
                MPCI-express x4, Sata 6 Gb/sPrestanda-SSD-diskar

                Instickskorten för M.2-anslutningar kan även ha olika fysiska storlekar. Ett M.2-kort benämns med bredd och längd, till exempel 2280, där de två första siffrorna anger bredden och de sista siffrorna längden. Ett 2280-kort är alltså 22 mm brett och 80 mm långt. Ju längre ett M.2-kort är, desto fler moduler får plats. Fler moduler möjliggör högre lagringskapacitet för SSD-diskar eller fler funktioner för ett annat instickskort. Moderkortstillverkarna anger vilka storlekar på M.2-kort som deras moderkort är kompatibla med.

                U.2

                Om M.2 är ersättaren till Mini-Sata är U.2 ersättaren till Sata-express. U.2 är inte ett eget gränssnitt utan använder sig av både Sata- och PCI-express-gränssnittet. U.2-kontakten sitter på 2,5"-diskar och ansluts till moderkortet med kabel. Skillnaden mellan U.2 och Sata-express är att U.2 använder en mindre kontakt på moderkortet och stödjer högre hastigheter.

                U.2 kan använda fyra PCI-express-banor (PCI-express x4). Det innebär en teoretisk hastighet på 2 GB/s med PCI-express 2.0 och 4 GB/s med PCI-express 3.0. U.2 kan även använda dubbla Sata 6 Gb/s-anslutningar (teoretiskt 1,5 GB/s). Till skillnad från en Sata-kabel ser inte en U.2-kabel likadan ut i båda ändarna. Anslutningen mot U.2-disken ser ut som en Sata-kontakt medan anslutningen till moderkortet är en kvadratisk kontakt.

                (Video) Run your applications without installation on any PC from a USB flash drive with portableapps.com

                U.2 och M.2 har många likheter med varandra. De använder samma gränssnitt och är faktiskt kompatibla med varandra via en passiv adapter. M.2 används i små utrymmen medan U.2 kopplas med kabel och kan således husera lagringen en bit från moderkortet. Eftersom en U.2-disk är fysiskt större än en M.2-disk är högre lagringskapacitet möjlig med U.2-diskar.

                Hur funkar det? - Hårddiskanslutningar (10)

                M.2- till U.2-adapter från MSI.

                NVM-express (NVME)

                Ofta benämns snabba SSD-diskar som NVME-diskar (Non-Volatile Memory Express). NVME är en benämning för hur PCI-express-baserad lagring kommunicerar med datorns processor. NVME är klart snabbare än konkurrerande tekniker, till exempel AHCI (Advanced Host Controller Interface) som är standard för Sata-baserad lagring.

                NVME är inte en indikation på vilken anslutning som används. NVME-protokollet kan användas på U.2-diskar, M.2-diskar och SSD-diskar som ansluts i PCI-express-sockeln. Gemensamt för alla NVME-diskar är att de kommunicerar med datorn via PCI-express-gränssnittet.

                Produkter

                Nedan ser du ett urval av produkter från vårt sortiment gällande anslutning av hårddiskar. Klicka in på en produkt för att läsa mer.

                Senast ändrad: 2018-02-26

                SataAlternativa sata-kontakterM.2 (NGFF)U.2NVM-express (NVME)Produkter

                Bli medlem i dagGör som över 2 miljoner andra och ta del av erbjudanden samt förmåner när du handlar!

                Som medlem får du:

                • 100 dagars öppet köp
                • Digitala butikskvitton med Kivra
                • Extra bra medlemspriser
                • Exklusiva medlemserbjudanden
                • Poäng på allt du handlar
                • Bonuscheckar
                • Se dina köp på kjell.com

                Som medlem hos Kjell & Company kan du köpa utvalda medlemsvaror till extra bra priser, samla poäng och få bonuscheckar, samt ta del av unika medlemserbjudanden. Du får även förtur till vår kundservice, utökat öppet köp och förlängd garanti på utvalda varumärken.Läs mer om medlemskapet

                Alltid tryggt att handla hos Kjell

                Fri frakt från 499:-

                Fria fraktalternativ vid köp från 499:-

                Öppet köp i 100 dagar

                Som medlem! Även fri retur i alla butiker

                Snabba leveranser

                1-2 arbetsdagar leveranstid på lagervaror

                Hämta i butik, GRATIS!

                Reservera online, redo att hämtas ut efter 15 minuter. Kostnadsfritt!

                Medlem i

                Hur funkar det? - Hårddiskanslutningar (11)

                Du betalar enkelt

                (Video) how to connect hard disk to computer | CPU me hard disk kaise install krain | hard disk connections

                Får din beställning levererad med

                Du kan handla från både

                Kundservice

                Kontakta ossFöretagskundIntegritetspolicyKöpvillkorÅterkallelserVisselblåsningCookies

                Om oss

                MedlemskapetSå jobbar viHållbarhetKarriärVåra butikerInvesterare

                Aktuellt

                KampanjerbjudandenMedlemserbjudandenProduktnyheterPlastpåseVarumärkenShoppa liveHandla via video

                KUNSKAP OCH TILLBEHÖR TILL HEMELEKTRONIK

                \n

                Slim-Sata\n

                \n

                Slim-Sata (även kalladSlimline-Sata) är en Sata-kontakt som främst används till ultratunna DVD-spelare som sitter monterade i bärbara datorer. Den vanliga Sata-kontakten har sju stift för dataöverföring och 15 stift för strömmatning. Slim-Sata-kontakten är något mindre och strömanslutningen har endast sex stift.

                \nHur funkar det? - Hårddiskanslutningar (12)

                Slim-Sata bredvid vanlig Sata (med strömförsörjning).

                \n

                \n

                Slim-Sata kan utan problem övergå till vanliga Sata med hjälp av en passiv adapter. Det gör det möjligt att använda en DVD-brännare med Slim-Sata i en stationär dator.

                \n

                \n

                \n

                Micro-Sata (μSata)\n

                \n

                Micro-Sata kallas även uSata. Det är ett sätt att skriva μSata utan att använda grekiska tecken (grekiska bokstaven μ uttalas ”my” och är standardbeteckningen för mikro). Micro-Sata användes förr på bland annat små 1,8\"-hårddiskar (tillverkas inte längre). Kontakten består av en dataanslutning och en strömanslutning, där den sistnämnda i sin tur är uppdelad i sju plus två stift. Mellan stiftgrupperna i strömanslutningen sitter en plastupp­höjning, vilken ger Micro-Sata sitt karakteristiska utseende. Micro-Sata kan precis som Slim-Sata enkelt övergå till vanliga Sata med hjälp av passiva adaptrar.

                \nHur funkar det? - Hårddiskanslutningar (13)

                Micro-Sata

                \n

                \n

                \n

                Mini-Sata (mSata)\n

                \n

                Mini-Sata är främst ämnad för SSD-diskar i bärbara datorer. Än så länge har SSD-diskarna oftast tillverkats enligt de befintliga formaten, men egentligen finns det ingen anledning för det. I och med att bärbara datorer ska vara så små som möjligt är det ju bättre att uppfinna en ny anslutning, än att tillverkarna måste fortsätta bygga in sina SSD-diskar i tillräckligt stora lådor för att anslutningen ska få plats.

                \nHur funkar det? - Hårddiskanslutningar (14)

                Vanlig Sata-anslutning och nya Mini-Sata. Bildkälla: Toshibas pressarkiv.

                \n

                \n

                Mini-Sata-kontakten har inte heller de plastramar som de övriga Sata-kontakterna har runt om sig. Det gör att anslutningen blir ännu mindre. Jämför med bilden där två SSD-diskar ligger bredvid varandra. Den vänstra har den traditionella Sata-anslutningen medan den högra har Mini-Sata-anslutningen.

                \n

                \n

                Sata-express\n

                \n

                I takt med SSD-diskarnas utveckling uppkom ett behov att uppdatera Sata-gränssnittet. Sata 6 Gb/s var inte tillräckligt snabbt för SSD-diskarna. I stället för att utveckla en helt ny version av Sata lanserades Sata-express.

                \nHur funkar det? - Hårddiskanslutningar (15)

                Sata-express-anslutning på Gigabyte Gaming G1.

                \n

                \n

                Sata-express kan använda antingen Sata-gränssnittet eller PCI-express x2 (läs mer om PCI-express i grafikkort-sektionen). Det möjliggör högre hastigheter än Sata-gränssnittet och behåller kompatibiliteten med äldre Sata-utrustning. Sata-express stöder hastigheter upp till 1969 MB/s över PCI-express 3.0, mer än tre gånger så snabbt som Sata 6 Gb/s.

                \n

                Det finns få SSD-diskar på marknaden som ansluts med Sata-express. I konkurrens med andra standarder har Sata-express haft svårt att hävda sig och har därför inte slagit igenom på marknaden.

                \n

                M.2 (före detta Next Generation Form Factor) har i stor utsträckning ersatt Mini-Sata-kontakten. M.2 är inget eget gränssnitt utan snarare en flexibel formfaktor med många möjligheter. Det är en fysisk kontakt som kan använda sig av många olika gränssnitt, till exempel Sata, PCI-express, Displayport och USB. Det gör att en M.2-kontakt kan användas för att ansluta SSD-diskar, wifi-moduler, GPS-mottagare och mycket mer.

                \n

                Hur funkar det? - Hårddiskanslutningar (16)

                \n

                Samsung 850 Evo ansluts med M.2.

                \n

                \n

                Vilka gränssnitt som M.2-anslutningen har stöd för beror på vad tillverkaren av moderkortet och enheten har valt att implementera. En M.2-SSD-disk kan använda sig av antingen Sata- eller PCI-express för dataöverföring. För enklare SSD-diskar används oftast Sata-gränssnittet för överföring eftersom det är billigt att implementera. Med PCI-express går det att nå högre överföringshastigheter (upp till 4 GB/s) och det används därför där riktigt hög prestanda vill uppnås.

                \n

                Ett M.2-kort monteras direkt i den fysiska sockeln (utan kabel mellan). Det finns tolv olika M.2-socklar som stödjer olika gränssnitt. I dagsläget används fyra av socklarna, men i framtiden kommer vi antagligen att se de övriga i andra användningsområden.

                \n

                Socklarna på moderkorten och M.2-enheterna benämns med en bokstav för att berätta vilken gränssnittsuppsättning de stödjer. Många expansionskort stödjer fler än en gränssnittsuppsättning. En SSD-disk stödjer till exempel ofta två gränssnittsuppsättningar (B och M). Här följer en lista med vilka gränssnittsuppsättningar som stödjer vilka gränssnitt.

                \n

                \n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n
                BenämningGränssnitt som stödjsAnvändningsområden
                APCI-express x2, USB 2.0, I2C, Displayport x4Bluetooth,wifi,mobila anslutningar (t.ex. 4G)
                BPCI-express x2, Sata 6 Gb/s, USB 2.0, USB 3.0, ljud, PCM, IUM, SSIC, I2CSSD-diskar
                EPCI-express x2, USB 2.0, I2C, SDIO, UART, PCMBluetooth,wifi,mobila anslutningar (t.ex. 4G)
                MPCI-express x4, Sata 6 Gb/sPrestanda-SSD-diskar

                \n

                Instickskorten för M.2-anslutningar kan även ha olika fysiska storlekar. Ett M.2-kort benämns med bredd och längd, till exempel 2280, där de två första siffrorna anger bredden och de sista siffrorna längden. Ett 2280-kort är alltså 22 mm brett och 80 mm långt. Ju längre ett M.2-kort är, desto fler moduler får plats. Fler moduler möjliggör högre lagringskapacitet för SSD-diskar eller fler funktioner för ett annat instickskort. Moderkortstillverkarna anger vilka storlekar på M.2-kort som deras moderkort är kompatibla med.

                Om M.2 är ersättaren till Mini-Sata är U.2 ersättaren till Sata-express. U.2 är inte ett eget gränssnitt utan använder sig av både Sata- och PCI-express-gränssnittet. U.2-kontakten sitter på 2,5\"-diskar och ansluts till moderkortet med kabel. Skillnaden mellan U.2 och Sata-express är att U.2 använder en mindre kontakt på moderkortet och stödjer högre hastigheter.

                \n

                U.2 kan använda fyra PCI-express-banor (PCI-express x4). Det innebär en teoretisk hastighet på 2 GB/s med PCI-express 2.0 och 4 GB/s med PCI-express 3.0. U.2 kan även använda dubbla Sata 6 Gb/s-anslutningar (teoretiskt 1,5 GB/s). Till skillnad från en Sata-kabel ser inte en U.2-kabel likadan ut i båda ändarna. Anslutningen mot U.2-disken ser ut som en Sata-kontakt medan anslutningen till moderkortet är en kvadratisk kontakt.

                \n

                U.2 och M.2 har många likheter med varandra. De använder samma gränssnitt och är faktiskt kompatibla med varandra via en passiv adapter. M.2 används i små utrymmen medan U.2 kopplas med kabel och kan således husera lagringen en bit från moderkortet. Eftersom en U.2-disk är fysiskt större än en M.2-disk är högre lagringskapacitet möjlig med U.2-diskar.

                \n

                \n

                Hur funkar det? - Hårddiskanslutningar (17)

                \nM.2- till U.2-adapter från MSI.

                \n

                Ofta benämns snabba SSD-diskar som NVME-diskar (Non-Volatile Memory Express). NVME är en benämning för hur PCI-express-baserad lagring kommunicerar med datorns processor. NVME är klart snabbare än konkurrerande tekniker, till exempel AHCI (Advanced Host Controller Interface) som är standard för Sata-baserad lagring.

                \n

                NVME är inte en indikation på vilken anslutning som används. NVME-protokollet kan användas på U.2-diskar, M.2-diskar och SSD-diskar som ansluts i PCI-express-sockeln. Gemensamt för alla NVME-diskar är att de kommunicerar med datorn via PCI-express-gränssnittet.

                Nedan ser du ett urval av produkter från vårt sortiment gällande anslutning av hårddiskar. Klicka in på en produkt för att läsa mer.

                ","@context":"http://schema.org/","@type":"Article"}

                Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

                Top Articles
                Latest Posts
                Article information

                Author: Dong Thiel

                Last Updated: 03/13/2023

                Views: 6096

                Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

                Reviews: 86% of readers found this page helpful

                Author information

                Name: Dong Thiel

                Birthday: 2001-07-14

                Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

                Phone: +3512198379449

                Job: Design Planner

                Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

                Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.